Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Απολογισμός της Β’ Φάσης του προγράμματος “Europe for Citizens”

Από τις 11 μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Φιλιππούπολη Βουλγαρίας, η Β’ Φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος “Europe for Citizens” με θέμα  η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την ισότητα των Φίλων στις τοπικές κοινωνίες αναφορικά με τα εξαρτώμενα άτομα (παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες).

Στο πρόγραμμα, μαζί με τον Δήμο Λεμεσού, ο οποίος ηγείται, συμμετέχουν οι Δήμοι Φιλιππούπολης, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανταλλαγή μεταξύ των συμμετεχόντων Δήμων, απόψεων, πολιτικών και εμπειριών σχετικά με το θέμα που επιλέγηκε.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Λεμεσού που μετέβη στην Φιλιππούπολη, αποτελείτο από την υπογράφουσα, τους Δημοτικούς Συμβούλους – Μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας Μιχάλη Καλογερόπουλο, Χρίστο Χωματά, Ανδρέα Καρεκλά και Αδάμο Κόμπο, το Μέλος της Επιτροπής κ. Χρίστο Παπαδόπουλο, και τη Γραμματέα της Επιτροπής κα Ελένη Λεωνίδου, την κα Νίτσα Κυπριανού εκ μέρους της ΠΟΓΟ, την κα Μαρία Πιερή εκ μέρους της Γ.Ο.ΔΗ.Κ, τον κ. Ιάκωβο Βαλανίδη εκ μέρους του Συνδέσμου γονέων και φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες, την κα Έλλη Ηλία εκ μέρους του Ιδρύματος Άγιος Στέφανος, την κα Σκεύη Ελισσαίου εκ μέρους του Ιδρύματος Άγιος Στυλιανός, την κα Ελένη Χατζηγιάννη εκ μέρους του Ιδρύματος Απόστολος Λουκάς, και τον κ. Κωνσταντίνο Βελισσάριο εκ μέρους της κίνησης νέων Ήφαιστος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων.

Στην Φιλιππούπολη είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόζει ο Δήμος Λεμεσού αλλά και οι άλλοι συμμετέχοντες Δήμοι για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες και να επισκεφτούμε χώρο φιλοξενίας κακοποιημένων και  εγκαταλελειμμένων παιδιών, χώρο απασχόλησης ηλικιωμένων και χώρο φιλοξενίας ενήλικων ατόμων με νοητική υστέρηση. Επιπλέον, δόθηκε η ευκαιρία στις εκπροσώπους της ΠΟΓΟ και της Γ.Ο.ΔΗ.Κ να τοποθετηθούν.

Εκείνο που έχουμε διαπιστώσει, είναι ότι η Λεμεσός έχει πολλά να διδάξει και να δώσει στους άλλους συμμετέχοντες Δήμους. Ο Δήμος Λεμεσού προσφέρει κέντρα και προγράμματα σε παιδιά και ηλικιωμένους.
Επιπλέον, πρέπει να νιώθουμε τυχεροί που ζούμε σε μια κοινωνία με αυξημένο το αίσθημα του εθελοντισμού και έτσι πολλές εθελοντικές οργανώσεις διατηρούν χώρους φιλοξενίας ατόμων με νοητική υστέρηση και κέντρα ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησής τους. Στα κέντρα αυτά αναπτύσσονται ποιοτικά και προσεγμένα προγράμματα που βοηθούν τα άτομα με νοητική υστέρηση να δημιουργήσουν, να αναδείξουν τις δεξιότητές τους και να κοινωνικοποιηθούν.  Ταυτόχρονα οι γονείς ή τα άτομα που έχουν την ευθύνη της φροντίδας και της προσοχής των ατόμων με νοητική υστέρηση γνωρίζουν ότι τα αφήνουν σε πολύ καλά χέρια τις ώρες που εργάζονται.

Επιπλέον, στην Κύπρο δραστηριοποιούνται αρκετές γυναικείες οργανώσεις και έτσι η Κύπρια γυναίκα μπορεί πιο οργανωμένα να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και κοινωνικές παροχές που να της επιτρέπουν να αξιοποιήσει τα ταλέντα, τις γνώσεις και τις ικανότητές της, να βγει στην αγορά εργασίας, να ασχοληθεί με τα κοινά και με ό,τι άλλο επιθυμεί και να διαπρέψει, αποκτώντας έτσι ισότιμη με τους άντρες θέση στην κοινωνία.

Η Γ’ Φάση του προγράμματος θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη από τις 2 μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2010 και στην αντιπροσωπεία του Δήμου Λεμεσού, εκτός από την υπογράφουσα και μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι γυναικείων και εθελοντικών οργανώσεων που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα και δεν συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία της Β’ Φάσης.

Εύη Φ. Τσολάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου