Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Η αναγκαιότητα εμπλοκής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα κοινωνικά θέματα


Εδώ και τρία χρόνια στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λεμεσού προσκαλούνται εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων με σκοπό την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής και κατ’ επέκταση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τα θέματα με τα οποία ασχολούνται και την εξεύρεση τρόπων συνεργασίας.

Το συμπέρασμα που προκύπτει σε κάθε συνεδρίαση είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναλάβει ενεργότερη δράση σχετικά με τα κοινωνικά θέματα. Και αυτό επειδή είναι πιο κοντά στον κάθε άνθρωπο και στα προβλήματά του και θα μπορούσε πιο εύκολα και ευέλικτα να βοηθήσει.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν προσφέρουν. Απεναντίας οι αρμόδιοι Λειτουργοί προσφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις και η συνεργασία του Γραφείου Ευημερίας και της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λεμεσού είναι άψογη και αυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή εκπροσώπου του στην Επιτροπή σαν ισότιμο μέλος με τους Δημοτικούς Συμβούλους. Πλην όμως τα θέματα και τα προγράμματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είναι τόσα πολλά που σίγουρα είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε όλα.

Η αναγκαιότητα εμπλοκής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα κοινωνικά θέματα προκύπτει και από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, τον οποίο κλήθηκαν να υπογράψουν όλοι οι Ευρωπαϊκοί Δήμοι και πριν από δυόμιση περίπου χρόνια τον υπέγραψε και ο Δήμος Λεμεσού. Ο εν λόγω Χάρτης μπορεί φαινομενικά να αφορά την ισότητα των φύλων αλλά το περιεχόμενό του καταπιάνεται με τα κοινωνικά ζητήματα όπως την πολιτική που ακολουθείται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τους αλλοδαπούς κ.α. και οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τον έχουν υπογράψει καλούνται να εφαρμόσουν όλες τις πρόνοιές του. Εάν λοιπόν δεν τους εκχωρηθούν εξουσίες και αρμοδιότητες από το Κράτος μαζί με τα αντίστοιχα κονδύλια, πολλές από τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Χάρτη θα μείνουν ανεφάρμοστες.

Η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα κοινωνικά θέματα απασχόλησε και την ίδια την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η οποία προώθησε την εφαρμογή του προγράμματος επιχορήγησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων και ήδη έχουν δοθεί τα πρώτα χρήματα σε Δήμους και Κοινότητες που υπέβαλαν τις απαιτούμενες αιτήσεις. Ένας από αυτούς τους Δήμους είναι ο Δήμος Λεμεσού, ο οποίος επιχορηγήθηκε για την εφαρμογή του προγράμματος “Social Street Worker”.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής πρόνοιας στην οποία καλέστηκε και παρευρέθηκε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η εκχώρηση εξουσιών και αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με την απόδοση των αντίστοιχων κονδυλίων από το Κράτος. Η Υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα επιχορήγησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκε από το 2009 είναι πιλοτικό και εφόσον δοκιμαστεί και διαφανεί ότι μπορεί να λειτουργήσει, τότε το κρατικό κονδύλι θα αυξηθεί ώστε οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναπτύξουν περισσότερα κοινωνικά προγράμματα.

Προσωπικά χαιρετίζω αυτήν την προσπάθεια της Υπουργού και το ίδιο πιστεύω και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού και αυτό επειδή ο Δήμος Λεμεσού με την δράσης της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας έχει δείξει την πρόθεσή του να συμβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο στο έργο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και να μπορέσει να σταθεί δίπλα στις Εθελοντικές Οργανώσεις τα μέλη των οποίων δίνουν την ψυχή τους για τον συνάνθρωπό τους.

Εύη Τσολάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου