Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Άμεση ανάγκη η εκμάθηση της νοηματικής

Από τις 21 έως και τις 24 Απριλίου, 2010 πραγματοποιήθηκε στην Λεμεσό η 1η φάση του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Europe for Citizens” με θέμα “η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες αναφορικά με τα εξαρτώμενα άτομα (παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες)”.

Του προγράμματος ηγείται ο Δήμος Λεμεσού και συμμετέχουν οι Δήμοι Φιλιππούπολης Βουλγαρίας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης.

Στην 1η φάση έλαβαν επιπλέον μέρος οι Γυναικείες Οργανώσεις των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και Εθελοντικές Οργανώσεις οι οποίες καταπιάνονται με τα θέματα που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Εκ μέρους του Ομίλου Κωφών μίλησε η κα Φάνη Αναστασίου, δασκάλα της νοηματικής, η οποία επικεντρώθηκε στις  δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κωφά άτομα στην επικοινωνία τους με τους υπόλοιπους, ιδιαίτερα όταν επισκέπτονται τις δημόσιες υπηρεσίες.
Όταν δε επισκέπτονται κάποιο γιατρό, οι παρεξηγήσεις που δημιουργούνται από την δυσκολία επικοινωνίας μπορεί να αποβούν μοιραίες εφόσον έτυχε να κινδυνέψει η ζωή κωφού ατόμου επειδή δεν είχε καταλάβει τη δοσολογία του φαρμάκου που του είχε χορηγηθεί και λάμβανε λανθασμένη δόση και σε λανθασμένο χρονικό διάστημα.

Έτσι, τα κωφά άτομα υποχρεώνονται να συνοδεύονται πάντα από κάποιον που γνωρίζει τη νοηματική ώστε να γίνεται σωστή μετάφραση.

Επιπλέον, η δυσκολία στην επικοινωνία τους αναγκάζει να απομονώνονται.

Αν βάζαμε έστω και για τρία λεπτά ωτοασπίδες στα αυτιά μας έτσι ώστε να μην ακούμε τον παραμικρό θόρυβο, ίσως να καταλαβαίναμε πως νοιώθουν τα κωφά άτομα.

Αν διδασκόταν η νοηματική στα Σχολεία, όλοι θα μπορούσαμε να κάνουμε παρέα, να εξυπηρετήσουμε και να επικοινωνήσουμε με κωφούς συνανθρώπους μας.
Επιπλέον, θα μπορούσαν τουλάχιστον δύο υπάλληλοι κάθε δημόσιας υπηρεσίας να διδάσκονταν την νοηματική ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν και τα κωφά άτομα.

Η νοηματική διδάσκεται στα Επιμορφωτικά Κέντρα και θα μπορούσαμε να διαθέσουμε λίγο από τον χρόνο μας για να την μάθουμε. Εξάλλου είναι διεθνής τρόπος επικοινωνίας και ενδεχομένως να μας βοηθούσε αν βρισκόμασταν σε ξένη χώρα που δεν θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε σε κάποια από τις γλώσσες που γνωρίζουμε.

Στην Κύπρο οι κωφοί συνάνθρωποί μας ξεπερνούν τις 3000. Η εκμάθηση της νοηματικής είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς, αλλά και για εμάς εφόσον το συναίσθημα που θα νοιώσουμε επικοινωνώντας μαζί τους θα είναι υπέροχο.

Εύη Τσολάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου